Vintage Scandinavische woonaccessoires

0 0,00

Geen producten in de winkelwagen.

Geschiedenis van Scandinavisch design

Voor deze blog ben ik opzoek gegaan naar de geschiedenis van Scandinavisch design. Wanneer is deze interieur stroming eigenlijk ontstaan? En wie zijn verantwoordelijk voor de design klassiekers die wij allemaal kennen?

Geschiedenis

De oorsprong van de Scandinavische vormgeving is terug te vinden in 1890-1920. Scandinavië was in die tijd redelijk afgelegen en de industrialisatie kwam er laat opgang. Dit leidde ertoe dat er veel gebruik werd gemaakt van voorhanden zijnde materialen en van handwerk. Hierdoor zijn ambachtelijke tradities beter bewaard gebleven als in andere Europese landen. 

Hout wordt in veel Scandinavische ontwerpen verwerkt

De term Scandinavisch design

De term Scandinavisch Design ontstond in de Jaren 50. In Europa en Noord-Amerika reisde een tentoonstelling rond met de naam: ‘Design in Scandinavië: An exhibition of objects for the home’. Hier werden meubelen, lampen en woonaccessoires gepresenteerd van vooraanstaande Scandinavische ontwerpers. In deze tentoonstelling lag de focus op de huiselijke omgeving: “Mooi en toegankelijk design kan uw leefgenot verhogen”.

Edgar Kaufmann Jr, hoofd van de ontwerpafdeling van het Museum of Modern Art in New York zei over de vormgeving van de producten van deze tentoonstelling: “Deze objecten zijn manifestaties van smaak en vaardigheid”. Ook noemde hij de ontwerpen clean, goed afgewerkt, onopvallend, doordacht, ingenieus, verstandig en elegant.

Design pioniers

De hedendaagse Scandinavische design klassiekers zijn met name ontworpen vanaf de jaren 50 van de vorige eeuw. Grote ontwerpers als Arne Jacobsen, Hans Wegner, Poul Henningsen, Verner Panton en Alvar Aalto hebben de standaard neergezet voor Scandinavische Design. De ontwerpen van deze ontwerpers vormen nog steeds de grondslag voor het hedendaags design en zullen dat ook blijven doen voor toekomstig design. Eind twintigste eeuw werd het Scandinavische Design opnieuw in Europe ontdekt. De vraag naar met name de ontwerpen uit de jaren 50 is sindsdien alleen maar toegenomen. 

Betaalbaar en duurzaam design

De kracht van Scandinavische design ligt niet alleen in de ontwerpen maar ook in het gedachte goed dat design voor iedereen toegankelijk moet zijn. Dit betekend dat het betaalbaar moest zijn. Hierbij kan onder meer gedacht worden aan het enorme succes van Zweedse meubelfabrikant IKEA. Ook duurzaamheid speelt een grote rol. De ontwerpen zijn bedoelt om van generatie op generatie door te gaan.

Toekomst van Scandinavisch design

Nu de geschiedenis van Scandinavisch design is behandeld is het ook leuk om kort naar de toekomst te kijken. Duurzaamheid en milieu zijn kernbegrippen in de huidige tijd. Juist het Scandinavische design heeft deze kernwaarden omarmd. Mijn verwachting is dan ook dat Scandinavisch design nog verder aan populariteit zal winnen. En ook in de toekomst een blijvende stroming zal zijn. Bent u opzoek naar Scandinavisch design voor in uw woning kijk dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *